Sant Elies

Ermita de Sant Elies de Vilamajor

Ermita de Sant Elies de Vilamajor

L’ermita de Sant Elies és un lloc singular que m’ha marcat des de petit. Estic segur que m’ho han contagiat des de casa. Els meus pares foren la primera parella que s’hi va casar; tota una insensatesa per a l’època: –Què feu?! Ningú hi arribarà allà dalt! Però si ni només hi ha un corriol! Durant uns dies, el meu avi Joan i el seu germà Josep van anar arreglant el camí perquè hi poguessin pujar. No hi va pujar tothom, però ma mare va acomplir un desig que li rondava des de nena.

Des d’aleshores, m’hi van pujar a cada aplec, cada 25 d’abril. I ara no hi falto mai. El dia de l’aplec és una festa molt arrelada i, personalment, la més esperada. És tot un ritual. Llevar-se d’hora, preparar la bossa, pujar a peu des del poble per trobar-se amb amics, coneguts i familiars; xerrar, dinar i baixar amb colla.

El perquè d’aquesta festa? La llegenda diu que a principis del segle XV els habitants de la comarca de la Tordera van patir una greu epidèmia de pesta juntament amb una sequera notable. Van anar a demanar consell al Pare Abat de Santa Fe, el qual els va dir que estaven patint un càstig diví i que l’única solució era demanar perdó i fer la promesa que, si plovia i desapareixia la pesta, construirien una ermita dalt d’un turó i li posarien el nom de Sant Elies, propiciador de la pluja. Es van acomplir els desitjos de la població i s’iniciaren les obres. La devoció va anar agafant i perdent força al llarg dels anys, però, casualment, es revifava amb l’arribada de les sequeres.

Però avui, dubto que gaire gent de la que hi puja ho faci per una santa devoció. I vull pensar que ni tant sols per la paella que s’hi serveix (encara que molts, sí). Perquè hi puja tanta gent encara? Què fa que aquesta festa sigui tant especial? Potser les dues coses o cap. Per fer una arrossada, ja la podriem fer a la plaça del poble. Vull pensar que encara ens queda alguna cosa d’aquell sentiment d’autocomplaença de quan assoleixes un cim. El que has aconseguit amb l’esforç de la pujada.

Aviat arribarà el dia de l’aplec. El meu vint-i-novè aplec. Ens hi veurem? Espero que sí.

Fes un forat a l’agenda: dissabte, 25 d’abril de 2009. Aplec a l’ermita de Sant Elies. Sant Pere de Vilamajor. Montseny.

Entrades relacionades:

Anuncis

2 thoughts on “Sant Elies

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s