Vilamajorenc o santperenc?

Com ens diem les persones que som de Sant Pere de Vilamajor? Vilamajorencs, vilamajorins, santperencs, santperins, santperesos, vilamajorers, vilamajoresos, santperics, vilamajorenys…? La formació dels gentilicis és diversa. Els sufixos més habituals, entre d’altres, per a la formació dels gentilicis catalans són: -à -ana (català -ana); -enc -a (reusenc -a); -eny -a (alzireny -a); -er -a (brasiler -a); -ès -esa (pallarès -esa); -í -ina (barceloní -ina); -ic -a (solleric -a).

No obstant això, no tots els pobles, viles i ciutats tenen gentilici propi. Els municipis petits i les comarques amb poca tradició o de creació recent sovint no en tenen. En aquests casos, els veïns d’aquests indrets es coneixen com els de…, i la manca de gentilici no comporta cap valoració negativa. Per exemple: els habitants d’Aiguaviva. D’altra banda, una mateixa localitat pot tenir més d’un gentilici (com és el cas, per exemple, de Besalú: besaluenc -a i besalunenc -a).

Segons la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans “l’ús del gentilici vilamajorenc és ben viu i és la forma que s’usa més habitualment entre la població i els pobles veïns de Sant Pere de Vilamajor, creiem que és del tot correcta la tria del mot vilamajorenc.”

Els vilamajorencs i les vilamajorenques són els habitants de Sant Pere de Vilamajor.

Els vilamajorins i les vilamajorines són els habitants de Sant Antoni de Vilamajor.

Tenim un gentilici més ampli, el que engloba els habitants de Sant Pere. Però és clar, hi ha molts pobles que es diuen Sant Pere. Els santperencs i les santperenques són els habitants de Sant Pere dels Forcats (Cerdanya), de Sant Pere de Ribes (Garraf), Sant Pere de Riudebitlles (Alt Penedès), Sant Pere de Torelló (Osona), Sant Pere Pescador (Alt Empordà), Sant Pere Sallavinera (Anoia) o Sant Pere de Vilamajor (Vallès Oriental).

Anuncis

6 thoughts on “Vilamajorenc o santperenc?

 1. Què me’n dius de “santperencs de vilamajorencs”? O “vilamésomenys”? O “torrerrogencs”? O “pi(no)vellencs”, així, tal qual, amb parèntesis?
  eheheh 😉

 2. Molt bona! “santperencs de vilamajorencs”! jejeje tota una solució de compromís! La de “Torrerojencs” està bé com a solució més laica (sense els sants patrons) i la “Pi(no)vellencs” més arrelada a la terra (genial això de amb parènctesis i tot). Veig que has vist el vídeo. jejeje

  Potser ens hauriem de dir “forçuts”, no? de La Força. Jejeje. Imagina’t: Hola, em dic Higini i sóc forçut. Jejejeje.

 3. Que quedi clar que a Sant Pere de Ribes no hi ha santperencs. Des dels més descreguts fins als més devots del patró, Sant Pere, tots es fan dir ribetans. Per a la gent de Ribes, això dels santperencs sembla una broma de mal gust, encara que així figuri en algun diccionari mal informat.

 4. Hola Pere, tens tota la raó del món. Els habitants de Sant Pere de Ribes són els ribetans. De la mateixa manera que els de Sant Pere de Vilamajor són els vilamajorencs.

  També pel nostre poble i en algun diccionari circula el “santperenc”, però no com a gentilici alternatiu sinó com a genèric, per la qual cosa no ens ho hem agafat com una broma de mal gust. M’explico. Els “vilamajorencs” són els veïns del municipi de Sant Pere de Vilamajor mentre que podriem entendre que els “santperencs” són els habitants dels pobles sota la protecció patronal de Sant Pere.

  Pots estar segur, Pere, que aquest vilamajorenc que t’escriu creu que ets un ribetà. 😉

  Per cert, sabies que també es diuen ribetans els veïns de la Riba (Alt Camp) i de Ribes de Freser (Ripollès)?

 5. Ho sabia dels de Ribes de Freser (hi ha contacte entre els dos Ribes a través dels pastors des de fa segles, una ruta transhumant que travessa tot Catalunya els uneix). Dels de la Riba no ho sabia. Gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s