El vent no s’endú totes les paraules

El 1959, ara fa cinquanta anys, dos nois anaven en moto de Xàtiva a València. Assegut al darrere, de paquet, durant l’hora llarga que durà el trajecte un jove deixava que el vent el despentinés i li fregués la cara i les mans: una de les poques sensacions de llibertat que es podia viure en ple franquisme. Era en Raimon. D’aquesta cara al vent en va sortir una cançó que ha esdevingut un símbol per la lluita antifranquista: “Al vent”.

Al vent: Al vent, /la cara al vent, /el cor al vent, /les mans al vent, /els ulls al vent, /al vent del món. //I tots, /tots plens de nit, /buscant la llum, /buscant la pau, /buscant a déu, /al vent del món. //La vida ens dóna penes, /ja el nàixer és un gran plor: /la vida pot ser eixe plor; /però nosaltres /al vent, /la cara al vent, /el cor al vent, /les mans al vent, /els ulls al vent, /al vent del món. //I tots, /tots plens de nit, /buscant la llum, /buscant la pau, /buscant a déu, /al vent del món. [Raimon].

Què deu pensar una persona forana quan sent Raimon? Entén el per què “Al vent” no és una cançó sinó un símbol?

Raimon és un poeta més que no pas un cantant, si bé empra la cançó per transmetre al públic la seva poesia. Parla cantant més que no pas canta. No fa dinàmiques, la seva veu és plana, sense vibrato, usa un registre agut que implica un major esforç, alhora que la veu està suportada per la laringe i no pas per la musculatura que els cantants lírics fan servir. Això fa que la veu soni escridaçada i, per alguns, desagradable. En Raimon parla fort, entonant sobre una melodia. Així doncs, què té “Al vent” o què té “Raimon” que tant m’agrada?

La resposta és que forma part del meu patrimoni emocional, del dels catalans i també de l’Espanya antifranquista, fins i tot, dels que hem nascut després de la mort del dictador.  Raimon és un geni en dir allò que no diu, en plasmar allò que la gent tenia prohibit pensar i sentir. Produeix un afloriment de records, sentiments i pell de gallina a la gent que l’escoltava i mal de caps als governadors civils que el censuraven. I això també agradava. Raimon era frescor i lluita  fa 50 anys. Avui, tot i que no agradi als governs dretans de la seva terra, és un símbol. I un mestre.

Altres entrades sobre música. (clica aquí)

Anuncis

9 thoughts on “El vent no s’endú totes les paraules

 1. Una dada:
  Diu el diari La Vanguardia: “El cantautor lamenta que València mai li hagi permès donar a conèixer la seva obra” i també diu… “Només una vegada ha sortit per la televisió pública valenciana (Canal 9) i fou el 1992”.

 2. Hola Higini, el bloc personal que tinc a WordPress és en proves atès tincv dificultats per penjar-hi per ejemple vídeos del Youtube. De fet el meu personal és a blogspot. http://www.blocfpr.blogspot.com. Es que resulta que els blocs en castellà els tincs tots a WordPress i els de català a Blogspot. T’ho dic perquè en aquest que has entrat i penjo un comentari de tant en tant i en canvien l’altre publico cada dia.

  Salut

 3. hahaha! A partir d’ara miraré amb més curiositat la sèrie Star Trek a veure si entre klingons i volcanians hi trobo alguna civilització alienígena de cantautors! 😀

 4. Però si no té orelles punxegudes ni saluda separant els dits anular i llarg com fa l’Spock! Arqueòleg, has trobat restes de d’ovnis i sang verda als teus jaciments? 😛 😉

 5. L’Ovidi la va encertar. La censura era una magnífica eina per posar la pell de gallina (o de gall) quan hom volia sense dir, dir el que tothom volia sentir.

  Certament és el llenguatge de “encontres en la tercera fase” i en aixó l’arqueòleg glamurós té tota la raó.

  Aquest és el missatge, hem d’arribar a la tercera fase! El vent no ens hi portarà sinò hi posem veles a popa del nostre malmés vaixell.

 6. Doncs si, efectivament, “El Vent” no és més que un códig secret escrit en klingon, on dona les coordenades exactes per ser abduït a Venus i tornar a la terra reconvertit en un fan incondicional de MArina Rossell!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s