La Universitat de Vilamajor

Si bé, ara, quan sentim el mot “universitat” pensem en la institució acadèmica d’estudis superiors, des del principi del segle XIII, les universitats eren també, segons el DIECcol·lectivitats d’habitants d’una ciutat o d’una vila, revestida d’una certa personalitat pública, premunicipal, a la qual eren reconeguts uns privilegis i una certa representació davant el poder reial o senyorial o davant tercers.

Uiversitat-de-Vilamajor-GIFAixí doncs, Vilamajor va tenir una universitat? No. Vilamajor va ser una universitat? Sí. Vilamajor fou una de les universitats més importants del Vallès. Comprenia les parròquies de Sant Pere de Vilamajor, de Sant Julià d’Alfou, de Santa Susanna de Vilamajor i de Santa Maria de Cardedeu i la majoria del seu territori era de domini reial. Com a tal, la universitat ajudà en les empreses de la corona com, per exemple, la conquesta de Mallorca. Estava formada per un Consell de prohoms integrats pel jurat en cap (batlle), el jurat segon, el jurat tercer, 6 consellers representant els pagesos, 3 consellers representant els menestrals i 3 més representant el Consell anterior, ja que els càrrecs es renovaven cada 3 anys. El secretari, normalment, era el rector de la parròquia on s’acostumava fer les reunions del Consell, que eren públiques. Les funcions del Consell de la Universitat eren les de representar la comunitat i resoldre els afers públics. (+ info de la Universitat de Vilamajor)

El 1599, el rei Felip II concedí la independència a Cardedeu de la Universitat de Vilamajor amb batlle propi, esdevenint dos municipis independents. Al segle XIX, la Vilanova de Vilamajor (actual Sant Antoni), ja superava en habitants el de la vella Vilamajor (actual Sant Pere-La Força). El 29 de desembre de 1822, per petició veïnal dels vilamajorins, Vilanova, juntament amb la parròquia de Sant Julià d’Alfou, es segregà de Vilamajor i, a partir de llavors, fou oficialment un municipi independent amb el seu propi ajuntament. La Vilanova de Vilamajor  adoptà com a nom oficial el de “Sant Antoni de Vilamajor”, en honor del seu co-patró Sant Antoni -l’altre és Sant Lleïr-. L’altra parròquia que formava part de la Universitat, Santa Susanna de Vilamajor, situada a la part més meridional del terme, encara pertany administrativament al municipi de Sant Pere de Vilamajor.

Això no s’acaba aquí:

realitat-ficcioBé, ja hem vist que l’afirmació de l’enquesta “La realitat supera la ficció?” de l’existència de la Universitat de Vilamajor era certa (encara que no sigui un centre docent superior).  :) Ho havies encertat? Ja has votat?

Digues què opines de les altres afirmacions de l’enquesta. Només has de clicar sobre el banner. Seran certes o falses?

Per veure més enquestes clica aquí:

0_enquestes

Anuncis

6 thoughts on “La Universitat de Vilamajor

  1. Gini, no et pensis que pel fet d’haver nascut en una universitat ja tens una llicenciatura, eh? Encara t’has d’acabar la carrera! 😀

  2. Oh my god!! Tenieu una Universitat al s.XIII??? Imagino que serien quatre capellans ensenyant llatí, eprò ja es tota una proesa pel Patrimoni local!
    Per cert avui he començat a excavar un interessant jaciment pel Vallés!!

  3. Cada dia s’aprén una mica d’història dels pobles del voltant. Això no ho és dit mai de Sant Pere, realment arribeu a ser reials….

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s