Fem uns gegants! Comencem el proper dissabte 14 de novembre de 1987

-“Hola! Puc penjar un cartell?” -” Sí, allà hi ha un forat.” -“Gràcies!”. El forn, ca l’Anita, can Noguera, la carnisseria, la merceria, el “garatge”, la Laietana, ca la fustera, can Felip, can Pau, la farmàcia, l’escola es van omplir de cartells que anunciaven que aviat deixaríem de ser un dels pobles sense gegants. No només era a Sant Pere de Vilamajor. La fal·lera de recuperar el patrimoni cultural amagat pel franquisme es va estendre com una taca d’oli per tot Catalunya durant els anys vuitanta.

Fem uns gegants

Les reunions al local del “Sindicat” per qui serien els personatges, qui els sabria fer, com es pagarien, qui els portaria, com serien els vestits, qui faria de model… Un bon grapat de gent va posar fil a l’agulla i va començar a treballar. Quins personatges seran? Reis, guerrers, romans, pagesos? Que siguin del poble! D’aquí sorgí la idea de fer un gegant nascut al poble, el comte-rei Alfons I i una geganta també vilamajorenca, la seva dida, la Loreto. En Josep Rosàs, de Sant Antoni, començà a humitejar el fang i donar-los forma. Asseguts, amb molta paciència fent de models en Josep Maria i la Susanna. Mentrestant, el fuster preparava els cavallets, en Toni els anells i la Carme, la Rosa, la Mercè, la fustera, la Carmeta, la Lolita, l’Agustina, la Siona, la Maria,  la Teresa, la Mari, l’Èlia… cosint, tallant, planxant els vestits… Tot havia d’estar a punt pel dia del bateig.

La culminació de tot plegat fou el bateig dels gegants un any i mig més tard, el 19 de juny de 1989, durant la festa major. Els gegants es vestiren, s’acabaren de muntar i sortiren del Barcaró en cercavila cap a la plaça de l’església per acabar al balcó de l’ajuntament. Allà, un bany de confeti. I el retruny i foc els diables! Començava la festa! Començava la colla gegantera…

Enguany, per la festa major, el 27 de juny de 2009 festejarem el vintè aniversari dels gegants de Sant Pere de Vilamajor: el rei Alfons i la seva dida Loreto. Felicitats!

Entrades relacionades:

Anuncis

2 thoughts on “Fem uns gegants! Comencem el proper dissabte 14 de novembre de 1987

  1. Els gegants del cartell semblen dibuixats -o calcats- de la Pilarín. Quan es va fer el cartell (1987) ni se sabia quins personatges representarien els gegants de Sant Pere de Vilamajor ni com serien. Ja veiem que ni va ser una reina ni un romà… 😛

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s