PACMAN: La politofàgia electoral europea

ue_banderaBé, després d’aquest breu parèntesi d’exàmens, acabo l’anàlisi dels resultats de les eleccions al Parlament europeu d’aquest mes de juny. Segurament que amb l’enrenou de la inauguració de la T1 de l’aeroport del Prat, us hauran passat per alt les conclusions de les reflexions que els partits polítics van iniciar després de les eleccions: “Hem de reflexionar sobre l’alta abstenció… bla, bla, bla… hem d’encarregar un estudi per esbrinar les causes de la desafecció… bla, bla, bla… De bona gana, us en faria un resum, però degut als exàmens a mi també se m’han passat per alt… ja que ningú dubta que la reflexió s’ha fet, pagat i publicat, oi?

Amb els resultats de les eleccions al Parlament europeu a la mà, en podem treure tres conclusions:

EU09 PP

  • Politofàgia hispano-popular: Un dels aspectes de la campanya va ser la guerra fratricida sobre qui la té més llarga en el nacionalisme espanyol. Tres partits jugaven per aconseguir la corona: el PP, UPyD i C´s, i algun sector del PSOE s’hi volia deixar veure. Al final, el Partit Popular ha recollit els fruits de treure de l’armari els sectors més arnosos, casposos i radicals com Mayor Oreja o Vidal-Quadras per desactivar el partit de la Rosa Díez (UPyD). El PP ha guanyat les eleccions sent el partit més votat a Espanya, amb 23 eurodiputats, als que s’hi sumaran dos més quan s’apliqui el tractat de Lisboa. Però la victòria del Partit Popular no deixa de ser una victòria amarga, ja que ha convençut els espanyols que el govern socialista no és capaç de lluitar contra la crisi que assola el país però no s’ha sabut vendre com una alternativa.

EU09 CIU

  • Politofàgia catalano-convergent: En el camp català, Convergència i Unió ha estat l’única opció que ha augmentat el seu suport malgrat el fort bipartidisme marcat pels dos grans partits espanyols (PP i PSOE). La pèrdua de 200.000 vots socialistes no s’expliquen només per l’alta abstenció; alguns d’ells han anat cap al cobert de la Casa Gran. D’altra banda, també s’ha detectat el retorn de vots desencantats que havien marxat cap a Esquerra Republicana i que veuen amb bons ulls el gir sobiranista convergent. Mentres tant, el Partit Popular català continua sense aprofitar la inèrcia del bipartidisme espanyol i ha passat de segona a tercera força per darrera dels convergents. La candidatura de Coalició per Europa, que liderava Ramon Tremosa, ha revalidat els dos eurodiputats, més el tercer que s’hi sumarà amb el tractat de Lisboa. Amb aquests resultats Convergència pot caure en l’error de fer el paral·lelisme directe i simplista en les eleccions catalanes. La tendència és bona però la cursa cap a can Sant Jaume no començarà fins a la tardor.

EU09 PSC

  • Politofàgia internacional-socialista: La derrota dels socialistes és una derrota dolça: la pitjor de totes. Una derrota dolça esquiva l’autoreflexió amb l’excusa de “no ens ha anat tan malament” i acostuma a precedir una derrota greu i agra. Els socialistes han perdut per poc a Espanya i han estat, de llarg, la primera força a Catalunya. La campanya d‘en Gargamel socialista ha esmorteït el cop en dos aspectes: ha aconseguit el vot “útil” dels que consideren els partits petits d’esquerres com a marques blanques dels socialistes, i, també, els rèdits residuals de la campanya de la por a la dreta. Però els partits petits -i també els socialistes- han rebut una mossegada de vots per un altre costat: la d’Iniciativa Internacionalista, escollida per molts descontents com a alternativa a l’abstenció i al vot en blanc.

En fi, al llarg d’aquests dies s’ha parlat de bipartidisme, finançament, moció de censura, moció de confiança, tripartit, cases grans, estatuts, vestits, talonaris, espanyolisme, independentisme… i no s’ha parlat del paper del president europeu, del dret de veto dels Estats, de l’ingrés de Turquia a la UE… Però clar, no eren unes eleccions europees sinó una macroenquesta. O no?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s