Com es porta un gegant? T’hi atreveixes?

20 GEGANTS siluetaLa tècnica de dur gegants és senzilla però no es pot oblidar d’un parell de detalls per poder dur-los amb seguretat. Si es tenen en compte, només cal posar-se a dins del gegant i amunt! No fa falta tenir una molt bona condició física, el pes del gegant és secundari ja que el pes el rebrem de forma vertical. El més important és dominar l’equilibri. Els pes del gegant es transmet al geganter a través dels coixinets de les espatlles i del cap a través dels coixinets del cavallet. Per mantenir-lo vertical i controlar l’esquilibri el geganter portador utlitza les mans subjectant el cavallet per dominar el balanç mantenint el gegant sempre en posició vertical. Sempre amb l’ajuda des de l’exterior dels geganters de suport.

.Tecnicageganters

El vestuari del geganter. Si bé que el més característic és la camisa dels geganters que els identifiquen de quina colla són (els geganters de Sant Pere de Vilamajor la porten groga-girasol), les peces més importants són: la faixa i el calçat. La faixa té la funció de cenyir el cos i sostenir la part abdominal mentre el geganter porta el gegant. Un bon calçat és imprescindible per a dur gegants; ha de ser còmode i ha de comptar amb una sola que eviti els lliscaments.

Durant la cercavila. Él el moment més delicat i aquí on els nostres companys geganters de suport ens donaran un cop de mà:

 • estevegeganta copiaReducció de la visibilitat. Quan portem el gegant només hi veurem a través de la reixeta de la faldilla del gegant. La visió és reduïda però suficient. Els geganters de suport ens aniran ajudant donant-nos indicacions. Un cop acostumants ja no hi ha cap problema.
 • El vent. Si fa vent hem d’estar molt alerta per evitar perdre el control del balanç i ens caigui el gegant. Els companys geganters de suport ens ajudaran a controlar el gegant si fa falta. S’ha d’anar alerta amb les cruïlles de carrers per no trobar-se amb una forta corrent d’aire.
 • Els obstacles del camí. Els carrers no són plans. Ens podem trobar voreres, clavegueres, algun forat, algun cotxe estacionat que haurem d’esquivar… Aquí, també ens ajudaran els companys geganters. Però no només hem de mirar al terra sinó també enlaire: hem d’anar alerta amb els balcons, branques d’arbres, fils de llum i telèfon…
 • La gent que balla al voltant. Quan els gegants ballen la gent s’hi vol apropar molt per unir-se a la festa. Fins i tot més aprop del que és recomenable. Per això, una rotllana de geganters protegiran el gegant i a qui el porta.
 • La calor i el cansament. Si s’està cansat només s’ha de parar i demanar el relleu. Sempre hi haurà un geganter portador disposat a substituir-te i un geganter de suport amb una ampolla d’aigua (o el que sigui 😉 ).
 • El cap de colla. Si tens cap problema, el cap de colla te’l solucionarà.

.

Entrades relacionades:

Anuncis

9 thoughts on “Com es porta un gegant? T’hi atreveixes?

 1. Molt bo, i a més dóna a entendre perquè donen tantes voltes els gegants. No serà l’aigua, sinó allò altre que no ens dius. Explica’t una mica millor i potser ens fem tots geganters….

 2. Ara entenc moltes coses, i perquè hi ha tants post sobre els geganters. No ens ho vols dir i ens hem d’enterar per la premsa. Podries tenir la deferència d’informar-nos dels nous càrrecs als teus fans del blog. jajajaja

 3. No és l’aigua, Pep, és una beguda que des de temps immemorials beuen els geganters per poder agafar la força per dur un gegant. La recepta s’ha mantingut en secret durant mil·lennis i només la saben alguns geganters molt experimentats.

  Si t’animes a portar gegants, te la deixarem tastar! 😉
  hehehe

 4. La nostra “poció màgica” ens dóna la força i el vigor necessari per aixecar aquestes bèsties que ens diverteixen com bojos.

  Animo a tothom a portar-ne, no hi ha res més divertit per fer en una festa major i, ara que s’apropen, us convidem a veure la cercavila d’Arenys el 9 de juliol que té fama de ser molt concorreguda i divertida 🙂

 5. Molt bo l’article, justament estava escrivint sobre això en el meu treball de recerca (sobre els gegants!) i m’ha servit per acabar-ho de lligar amb el que ja tenia, així que gràcies!
  I per cert… molt beguda “màgica”, als grallers també ens ajuda molt a que les cançons tinguin més ritmet! jejeje
  Una abraçada a tots i fal·lera gegantera! 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s