El secret més ben guardat de les bruixes del Montseny

bruixaSempre ho han negat. Que si s’ha perdut, que si mai va existir, que només són rondalles… Molts han intentat d’esbrinar el secret de la poció de “La Força” i ningú ho ha aconseguit encara.

La història comença fa molts i molts segles, quan els homes van demanar ajuda als gegants per espantar els déus que aterrien els camperols i vilatans. Un dia, els gegants van deixar de respondre al crit d’auxili dels homes i, aterrats, aquests van decidir crear-ne uns per a poder defensar-se. El pes d’aquelles immenses figures no les podia aixecar cap home i, immòbils, no espantarien ningú.

Els avis diuen que els druides de les terres del nord van crear una poció que donava força als homes per poder aixecar aquelles figures i, que de seguida, es va estendre per les Terres de gegants. Els homes estaven salvats. A Catalunya les bruixes de muntanya eren les úniques que en tenien el secret i el protegien. Amb els temps els déus deixaren d’atromentar els homes però les bruixes es mantenien a l’aguait.

La Inquisició va exterminar totes les bruixes de Catalunya. A Vilamajor van jutjar i ajusticiar la darrera a finals del segle XVIII. Els geganters, però, no s’han quedat sense la poció. Nissagues senceres de trementinaires han conservat la recepta que guarden amb delit. Molts han estat els intents per a descobrir-ne el secret. Uns diuen que és una combinació de fruites silvestres, d’altres un destil·lat molt potent, d’altres que només són supersticions. És el secret més ben guardat de les bruixes del Montseny que, tot i desaparegudes, encara perdura.

pocio gegantersMolts geganters no en coneixen la composició però continuen tastant-la. Els caps de colla se la passen uns als altres guardant aquest secret immemorial. Si els preguntes quin gust té, només et saben dir que és molt bona i que funciona de debò. La única forma de tastar-la és intentar portar un gegant i espantar els déus. I no t’oblidis de, després, guardar el secret.

Shhhh….

.

Nota: Aquesta llegenda de temps immemorials és molt més jove que els fets que narra. De fet, m’ha vingut al cap ara, tot just després de llegir el comentari que en Pep ha fet al post de Com es porta un gegant?

.

Entrades relacionades: Lavandeira da Noite, Com es porta un gegant? T’hi atreveixes?

Anuncis

4 thoughts on “El secret més ben guardat de les bruixes del Montseny

  1. Aquesta llegenda de bruixes no la coneixia, en Martí Boada no la treu al seu llibre ni tampoc en Joan Amades. Però, segur que sembla veritat, i el que fa fort als geganters és aquesta beguda de color blau-verd? Si és així, jo la vull tastar, que vull tenir el poder de les bruixes del Montseny.

  2. Ei, Pep! Aquesta llegenda no la trobaràs pas a cap costumari perquè vas ser tu qui me la vas in inspirar en el comentari que em vas fer ahir al post de “Com es porta un gegant?”

    Per tal de que ningú es pensi que és una llegenda popular hi he afegit una nota.

    De tota manera, sí que hi ha una beguda mil·lennaria que sempre acompanya als geganters, feta amb ferment de blat i llimona… 😉 A la foto, n’he alterat el color per fer-la més misteriosa… hehehe

  3. Saps que a mi també em podries haver enganyat perfectament?? Sort que disposo d’informació privilegiada, hehehe!
    La idea és molt maca, per això… Té un “no sé què” d’El Senyor dels Anells, potser… Podries aprofitar-la per escriure un conte — o, si la imaginació abunda, potser fins i tot una obra de més envergadura! 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s