De recinte jussà del castell de Vilamajor a plaça major d’un poble rural

q2. 2006

q2. 2006

L’any 2006 vaig publicar dins de la revista Quadernets de Vilamajor (núm. 2) [+info] un article sobre l’evolució arquitectònica de la plaça de l’església de Sant Pere de Vilamajor. Explicava com s’ha anat transformant al llarg dels segles passant del recinte jussà del Castell de Vilamajor a la plaça major del nucli antic que coneixem avui, alhora que comentava les modificacions de can Pau, cal Barber, can Pere Bachs, cal Perruquer, cal Ferrer Guineu, can Sion, can Felip, can Miquel Cortès… Si voleu trobar l’article íntegre, la revista es pot adquirir a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor i als llocs de venda habituals de les publicacions del Centre d’Estudis.

Plaça de l'església de Vilamajor, 1960. Dibuix: Higini Herrero

Plaça de l'església de Vilamajor, primer terç del segle XX. Dibuix: Higini Herrero

Fa unes setmanes, en Ricard em demanava que publiqués al bloc els dibuixos que vaig fer per acompanyar l’article. Amb retard, pel qual em disculpo, us presento els dibuixos animats en el següent vídeo:

Entrada relacionada:

.

Per veure més vídeos clica aquí:

0_video

Anuncis

6 thoughts on “De recinte jussà del castell de Vilamajor a plaça major d’un poble rural

 1. Molt maco, sí senyor! I la forma com el vídeo s’integra amb la música està força ben aconseguida. 🙂

  Per cert, a quin any pertany, més o menys, la plaça que dóna el punt de partida al teu vídeo? Suposo que quan arribem al Veni, veni, venias dels Carmina Burana som al present, però on érem quan es comença a sentir la música “de vidre”?

 2. Ui! Quina pregunta més difícil de contestar!

  En aquests casos, la datació amb un any concret és molt difícil de precisar. Amb les fotografies antigues, i més d’aquesta època, (si no tenen l’any escrit, és clar) les dato per dècades (20’s, 30’s, 50’s…) i de vegades, més impresisament, dividint el segle en meitats, terços… segons detalls de la foto.

  La darrera imatge, tot i ser de fa uns quatre anys, es pot dir que és actual. No hi ha hagut canvis. Però el primer dibuix de la plaça és complicat de precisar. Però intentem-ho! 😀

  Em va costar molt trobar una imatge de la casa d’en Miquel Cortès (la de més a la dreta) abans de la seva reconstrucció i ampliació amb una nova planta). Per trobar-la hem d’anar a finals del segle XIX (1890’s). Més enrera, ja no tinc fotos, aleshores és qun m’he de fixar amb els edificis. Per exemple, no tinc cap fotgrafia de can Pau abans que li alcessin una segona planta, però fixant-me en l’aparell de la pedra, puc deduir que l’edifici va estar edificat en dues fases. El dibuix del principi és de la pimera fase, però no sé quan van fer les obres (1850 (?), 1800 (?)…). No ho sé.

  En tot cas, la imatge de la plaça del segle XIX ha de ser molt similar a la del selge XVIII (datació de la majoria de cases). Anterior al segle XVIII, també devia ser igual però amb uns altres edificis, però d’igual forma i igual mida (es mantenia la divisió cadastral). Així que la imatge de la plaça havia de ser igual o molt semblant. El canvi més important és a finals del XVI, quan es va construir l’església i es va retallar una mica la muralla del recinte sobrià, però al dibuix aquesta modificació no es veuria (per això mateix no surt… hehehe). Així que, amb totes aquestes impresiscions podem creure que la imatge de plaça era si fa no fa la mateixa. Una data? Doncs, tan precisa com aquesta: s. XVII-XIX 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s