Víctimes prescindibles (i rendibles) del tabac

Et molesta que fumi? Doncs, la veritat és que sí. El fum fa que em piquin els ulls i la seva olor m’ofèn. I la roba, insistent i nostàlgica per naturalesa, no para de recordar-me si he estat en un lloc amarat pel fum del tabac. Tenir fumadors (cigarretes i puros) a casa no m’ha immunitzat, ben al contrari.

Quan era petit, a l’escola, el mestre -l’Esteve Pujol– ens deia que l’acte de fumar era com enrotllar un bitllet de 5 euros (ell va dir 1000 pessetes) i cremar-lo. Segur que va parlar dels efectes nocius que té en la salut però va ser aquesta la imatge mental que em va quedar gravada. 🙄

A França (si no recordo malament), fa uns anys, van emetre un anunci televisiu que alertava que a les botigues franceses s’estava venent un producte amb components radioactius a més de cianur i arsènic, i que molts dels qui l’havien consumit moririen al cap d’uns anys. No van dir quin producte era. De seguida va esclatar una histèria col·lectiva que va obligar a avançar la segona part de la campanya. El producte nociu era el tabac. La resposta dels francesos va ser “Ah, el tabac, així no passa res…“. Resulta que són unes morts assumibles.

anunciCosta concebre que per un avar afany recaptatori d’impostos, l’Estat -i les famoses i advertidores Autoritats Sanitàries- deixin vendre un producte tan nociu com aquest i, en canvi, prohibeixin vendre els iogurts que passen un dia de la data de caducitat.

A Catalunya, les campanyes antitabac no són tan agressives com a França (suposant que la meva memòria de fumador passiu no em falli amb el nom del país), però també n’hi ha. Diu la campanya sanitària de la Generalitat que “el fum del tabac té més de 4.000 components, molts dels quals són actius farmacològics o almenys 43 d’aquests són carcinògens. Entre els components hi ha el quitrà, la nicotina, el cianur, metalls com el níquel, l’arsènic, el cadmi, el crom, el plom i substàncies radioactives com el poloni-210, el potassi-40, el radi-226, entre d’altres”.

L’Estat assumeix això i no passa res. Bé, el que sí passa és que Hisenda mana més que Sanitat. Ara, la imatge que tinc no és la d’un fumador cremant un bitllet de mil pessetes com deia el meu professor, sinó un ministre ingressant aquest bitllet a les arques de l’Estat. I què? Només són víctimes prescindibles (i rendibles).

➡ ➡ ➡ Els de Sant Pere de Vilamajor segur que reconeixereu en Jordi Balcells en l’anunci de la campanya que la Generalitat va emetre per televisió. Pels qui no el coneixeu, és el que rep el fum a la cara del qui beu benzina.

Ah! I per cert, no us podeu perdre aquesta converse de la sèrie Sí, primer ministre sobre el tabac:

.

Anuncis

5 thoughts on “Víctimes prescindibles (i rendibles) del tabac

 1. Que una persona fumi en un lloc public afecta la salut dels altres. I, com tu, a mi també em molesta moltíssim el tabac, que la gent fumi. Caldria una dura regulació del tabac i un minuciós compliment. El problema és que el diputats i policies són els primers que fumen, jeje!

 2. 1.- Els impostos no son dolents, son l’eina que té le’stat epr redistribuïr la riquesa individual convertint-la en serveis col3lectius.

  2.- L’estat gasta quasi el doble en curar els malats de càncer de pulmó que el que recapta amb els impostos sobre el tabac.

  3.- No et sembla prou dura ja la llei antitabac? Que els faries als fumadors? Lapidar-los? Pq ja es lúnic que els falta als pobres!

 3. 1. No dic que els impostos siguin dolents; només que, en aquest punt, l’Estat és un hipòcrita interessat. 😕 Per uns quants (molts) euros, l’Estat permet un producte tan nociu com el tabac i, en canvi, m’obliga portar casc qua vaig en moto 😮

  2. Bueeeeeeenuu… 🙄 (o no)

  3. Dura? No, no m’ho sembla. Crec que desampara als treballadors dels bars-restaurants on es deixa fumar i se’ls obliga a conviure en un ambient cancerigen en contra de la seva voluntat amb l’unica alternativa que canviar de feina. Que faria als fumadors? No els he de fer res, només demanar-los (exigir-los gràcies a la Llei) que no m’obliguin a respirar un fum que jo no vull inhalar.

  PD. Ets un polemista nat 😉

  • Tranquil, empala… Tant els fumen com els que no fumem, al final ens arribarà l’hora… No cal fer sentències… 😡

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s