Sí, ministre – Sí, primer ministre

estrella1estrella1estrella1estrella1estrella12

.

El 1980 el canal de televisió BBC va començar a emetre la sèrie d’humor polític Sí, Ministre. L’èxit de la sèrie va fer que s’emetessin tres temporades i dues més amb el nom de Sí, Primer Ministre. El llistó el van posar tan alt que cap altra sèrie sobre política va reeixir fins el 1999, quan va arribar la sèrie nord-americana de l’Ala Oest de la Casa Blanca. La sèrie nord-americana substitueix l’humor i cinisme anglesos pel drama i un major pressupost de la producció. Cadascuna, en la seva època i registre, són dues obres mestres. Aquí, a Catalunya, vam poder veure Sí, Ministre per TV3 i, actualment, l’emeten per BTV.

yes-ministerA finals dels anys 70, el diputat Jim Hacker guanya les eleccions legislatives al seu districte i els seus bons resultats el fan entrar a les travesses de nous ministres. I, en efecte, rep la trucada del primer ministre per oferir-li el ministeri d’Assumptes Administratius i fer-se càrrec de l’Administració Pública britànica. El nou ministre entra amb moltes ganes i un projecte de “Govern Obert” amb la ferma intenció de fer transparents tots els afers de l’Administració.

Però el novell, inexpert i insegur ministre no havia previst que la potent i immobilista màquina burocràtica del ministeri dirigida pel secretari permanent Sir Humphrey manipularà tot el necessari per tal que els polítics no s’atreveixin a fer política. El pobre ministre només tindrà l’ajuda del seu secretari personal, Bernard Woolley, que intentarà ajudar-lo tot i dependre, com a funcionari, de l’impecable Sir Humphrey.

Aquesta escena il·lustraria molt bé l’apunt Víctimes prescindibles (i rendibles) de fa uns dies:

Més informació i comentaris de sèries i pel·lícules a:

tv

Anuncis

One thought on “Sí, ministre – Sí, primer ministre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s