Preguntar l’opinió a la gent és antidemocràtic i il·legal (.) (!) (?)

Et proposo una mica de politico-internet-ficció. Imagina’t que estàs llegint tranquil·lament el meu bloc quan, de sobte, escoltes un “cling” i veus que apareix la finestreta següent:

Alerta Consulta Independentista

La opció que triïs és definitiva: de tu depèn si es fa la consulta o no. Fixa’t que només se’t pregunta si permets que aquesta consulta tingui lloc; no pas si estàs d’acord amb el seu contingut ideològic. Ara bé, només hi ha tres respostes possibles i, segons la meva perspectiva, cadascuna expressa una actitud específica:

– Opció “Sí”.

Els que pitjarien el botó del Sí” són aquells que no temen el simple fet que la societat pensi i opini, independentment de la seva visió personal de l’assumpte. Els que triarien aquesta opció podrien posteriorment expressar-se en aquesta consulta a nivell individual a través d’un vot positiu, negatiu, en blanc, o podrien fins i tot abstenir-se de votar, però el que sí no farien seria negar a priori el dret a expressar-se a la societat. D’això se’n diu DEMOCRÀCIA.

– Opció “No”.

Els que sens dubte haurien pitjat el botó del No” a la consulta d’Arenys de Munt serien els que s’hi van manifestar alçant el braç i evocant, nostàlgics i enèrgics, les meravelles de l’antic règim. En realitat, aquestes persones no volien votar “No”; més aviat volien que ningú no votés. Ara n’hi ha que demanen que tot el pes de la Llei recaigui sobre aquells que convoquin les consultes [Feijoó-PP], demanen als demòcrates que les condemnin [Hernando-PSOE], d’altres les titllen de “demència” [Aguirre-PP] i de “xarlotades” [Rivera-C’s], fins i tot argumenten la possibilitat i legitimitat d’enviar-hi els tancs [GEES-PP]!… I tot (ara riuràs!) en nom de la DEMOCRÀCIA.

– Opció “Recordar d’aquí a 7 dies”.

Aquesta seria l’opció de qui no es deixa dur pels impulsos i no fa un pas que no estigui perfectament calculat… o d’aquells a qui els agrada posposar-ho tot indefinidament per tal de treure-s’ho de sobre!

Dos tipus de persones pitjarien aquesta tecla: per una banda, els benintencionats, aquells que opinen que és de mal jugador arriscar-s’ho tot en un cop d’efecte prematur que els pot sortir car si el que pretenen és que el resultat final sigui positiu. El jugador intel·ligent sap esperar el moment oportú per avançar amb la reina sense que l’oponent li declari escac i mat!. Per altra banda hi ha els malintencionats. Els malintencionats, amb una bona dosi de cinisme, també podrien prémer aquesta tecla, i és que aquests són com llops amagats sota la pell del xai. Qui són? Els sentiràs a dir, en to solemne però viperí, que “Ara no és el moment de consultes. El que importa és actuar contra la crisi“, com si fossin opcions incompatibles. Oi que tanmateix, quan la crisi hagi passat, no els veurem accedir a que es faci aquest tipus de consultes? Faltaria més! Amb les bones excuses que hi ha pel món… La qüestió, mentrestant, és semblar magnànim i assenyat — mentre la pell del xai no se’ls faci curta.

Post Scriptum: Corre la brama per bars, perruqueries i internet que tenim dret a decidir. Doncs, perquè no sigui dit, et deixo triar el signe que creguis més adient per rematar el títol d’aquesta entrada al bloc. Però ves alerta! Depèn del que escullis voldrà dir que tots plegats tenim un problema.

Entrades relacionades:

Anuncis

12 thoughts on “Preguntar l’opinió a la gent és antidemocràtic i il·legal (.) (!) (?)

 1. “Ara no és el moment de consultes. El que importa és actuar contra la crisi“

  Per alusions indirectes contesto:

  Encara que sembli increïble hi ha gent a Catalunya que ens és absolutament igual i completament indiferent si del Ajuntament penja una bandera amb quatre colorins vermells o un. Perqué aixó és l’únic que canviaria!!

  Sincerament m’és igual si feu un referèndum o reciteu la Iliada al revés, peró per respecte a la democràcia (que aixó si que m’interessa): si convoqueu un referèndum es demanar massa que els votants del “No” tinguin dret a enganxar cartells, fer mitings, tindre interventors a la votació i al recompte? Igual resulta que no son tots falangistes eh!!

  Que tal fer una jornada de reflexió, un debat, triar als membres de la mesa per sorteig, tenir un cens legal, no deixar votar a persones no residents, ni menors, ni a una persona dos cops o no passejar la urna per cases dels veïns (aixó em va semblar ja pròpi de Sudàfrica!!)?
  Que tal fer actes de constitució de la mesa, de sessió, d’incidents o de recompte?
  Que tal fer la votació sense propaganda ni verbal ni gràfica de cap de les dues opcions i en un lloc neutral?

  Es que un referèndum es quelcom més que posar paperets en una urna!!! Peró clar, igaul llavors en comptes del 96, us trobeu amb un 19%…

 2. Arqueòleg, la consulta que es va fer a Arenys, malgrat l’urna, la mesa i qualssevol símbols que li donaven una aparença mínimament seriosa, no era oficial, no era RES. És igual que s’hagin passejat amb l’urna i fins i tot que haguessin fet trampa — no importa! Aquest va ser un acte lloable, tal com el veig jo, per la forma oberta en què es va tractar la possibilitat de la independència de Catalunya, però era un acte absolutament i assumidament polititzat i tendenciós des del començament, i això ho sabem tots, de la mateixa manera que ho seran tots els que probablement el segueixin. Exigir-los tot allò que els exigeixes no és demanar massa, també hi estic d’acord, però és demanar-los un caire d’oficialitat que a tu, precisament, no t’interessa.
  El que importa enmig de tot això és que un Estat que s’omple la boca amb una Constitució d’una validesa molt dubtosa i que contínuament confon el que és constitucional amb el que és just, ara va haver de sentir les veus d’aquells que creuen que és possible i val la pena i que no és cap onada d’olla canviar l’ordre dels factors i que una altra Catalunya és possible. Són veus que han estat callades i vilipendiades durant massa temps i, ja veus, davant de tantes reaccions negatives, a molts els interessaria seguir mantenint-les silenciades. Els seus arguments poden ser tan constitucionals com vulguin, però d’aquí a ser justos, honestos i democràtics…

 3. Arqueòleg,

  Dius “Si convoqueu un referèndum es demanar massa que els votants del “No” tinguin dret a enganxar cartells, fer mítings, tindre interventors a la votació i al recompte?“. Clar que sí, home! El tenen i el tenien. Els que haurien votat “No” van decidir no participar-hi (PSC i companyia). Però entendràs perfectament que aquest no era un referèndum oficial ni vinculant sinó una consulta amb la mateixa validesa legal que l’enquesta del meu bloc. Els partidaris del “No” no els feia cap falta posar cap papereta, ja que tenen tot un Estat que vetlla perquè el “No” es mantingui i no es discuteixi.

  Dius “Igual resulta que no son tots falangistes eh!!“. No confonguis els que haurien votat legítimament i -segurament de forma majoritària- “No” a la independència de Catalunya amb els que no volien que ningú pogués votar. Segurament, els que bramaven que no es fes la consulta no eren tots falangistes de carnet però els unia les ganes de no deixar expressar una gent que sí volia fer-ho.

  Dius “Que tal […] tenir un cens legal i […] fer la votació en un lloc neutral?“. Sé que ets una persona informada i sabràs que una jutgessa ha prohibit a l’Ajuntament que els lliurés el cens ni els cedís cap local municipal per la consulta…

  Si la consulta d’Arenys hagués estat un referèndum vinculant segurament el “Sí” només seria un 40% i si s’hagués fet a l’Hospitalet potser només un 10%. Però i què?! Si no té validesa legal, si tan poca gent la recolzaria, si l’únic que canviaria -com tu dius- és el color de la bandera del balcó de l’ajuntament… perquè encén tant els ànims? No serà la por a que la gent s’expressi?

 4. Clar, és que per convocar un referèndum legal, cal abants, tenir el suport de els institucions parlamentaries que és on resideix la sobirania popular, segons la legislació vigent!! Vull recordar que vivim en un sistema parlamentari, no plebiscitari i que la llei es vigent per tothom, ens agradi o no.

  Es a dir, caldria que els partits que volen fer el referèndum guanyessim les eleccions amb àmplia majoria al Parlament, aprovessin fer-lo, ho passessin al Congrés de Diputats, aquest ho aprovés, ho passes al Senat, aquest ho aprovés, ho tornés al Congrés per l’aprovació definitiva i el Tribunal Constitucional no ho recorregués.

  Uff quina feinada no? Quantes eleccions de veritat cal haver guanyat epr fer aixó!! res, res, millor tirar pel dret i fer performances buides de sentit legal!

  Bueno, si aixó us dievrteix i us entreté… a mi mentre aixó no sigui una excusa per tornar al PP i CIU al poder (que es el q em temo…)

 5. De debò creus que la consulta d’Arenys promoguda per la CUP i ICV, amb el treure-pit d’ERC, és una conspiració judeomaçònica que han muntat perquè hi hagi un govern PP-CiU a la Generalitat? 😮 😯

 6. Arqueòleg, t’has descuidat de dir que caldria que el referèndum escaigués en un any bixest, que aquella nit hi hagués un eclipsi de la lluna, que ja s’hagués acabat de construir la Sagrada Família i que prèviament haguéssim patit les 10 plagues de l’Antic Testament! Que no veus que el que diu la Constitució no és més que un parany per fer-nos anar en cercles?? La llei és vigent per tothom, és clar que sí, però beneficia més els interessos d’uns i no tant els d’altres. Als que no us interessa que les coses canviïn ja us està bé legitimar cegament la Constitució com si es tractés de la Bíblia, però et recordo que la llei del matrimoni entre persones del mateix sexe també va estar penjada per un fil per xocar, suposadament, amb els dogmes de la Constitució…
  Parlant de matrimonis, així és com ho veig jo: defensar que tot Espanya s’ha de pronunciar sobre la proposta d’autodeterminació catalana és tan ridícul com defensar que perquè un matrimoni es pugui divorciar, tota la família s’hi ha de posar d’acord!! Si fins i tot els divorcis més difícils es poden resoldre en un judici!! Quin sentit té que si Catalunya, en una immensa majoria (posem per cas) no se sent espanyola, els gallecs, bascs, asturians, madrilenys, andalusos, extremenys, etc, etc, etc, han de ser qui decideixi col·lectivament si Catalunya es pot autodeterminar o no???

 7. “t’has descuidat de dir que caldria que el referèndum escaigués en un any bixest, que aquella nit hi hagués un eclipsi de la lluna, que ja s’hagués acabat de construir la Sagrada Família i que prèviament haguéssim patit les 10 plagues de l’Antic Testament”

  ajajaj aix si, perdó! Ja sabía que em deixava quelcom!!

 8. David, el teu exemple en relació amb qui té acreditat el dret a decidir és simplement irrefutable. Talment com si els escocesos o els quebequians haguessin de preguntar als països de la UE per decidir sobre la seva in-dependència.

  De tota manera, ens equivoquem; la pela és la pela, i és més productiu -i arrossegaria més vots- demanar l’autonomia financera. Si si ha pel-a hi ha alegria!

  Estic convençut que l’extensió de la consulta a municipis inapropiats ens portarà al ridícul més espantós, doncs l’enquesta és clara, ja ho varem veure amb l’Estatut.

 9. Interessant, sobre tot l’anàlisis de la tercera opció. Penso que la majoria es troba en aquest punt, però gràcies al centralisme més ranci i intransigent mica en mica s’aniran decantant. Poso un exemple: cada vegada conec més fills d’immigrants andalusos que, parlin català o castellà, són independentistes pragmàtics. Trobar-se un independentista castellanoparlant és molt curiós, sobre tot quan et diu, com em va dir a mí: “joder, es que no hay derecho, a los catalanes nos toman el pelo, nadie puede creerse lo que dicen los medios de Madrid, aquí ni perseguimos el catalán ni somos unos peseteros. Yo lo tengo claro: soy independentista.”

  Ja sé que una flor no fa estiu, però que un castellanoparlant ben informat ho tingui tan clar, anima. Perquè això vol dir que la teòrica barrera de l’idioma ja no és tal. Fins i tot és provable que la Catalunya que accedeixi a la independència parli majoritàriament en castellà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s