150è aniversari del naixement del president Francesc Macià

Francesc Macià proclamant la República Catalana el 1931

Francesc Macià proclamant la República Catalana

Avui fa 150 anys (i un mes?), el 21 d’octubre (de setembre) de 1859, va néixer a Vilanova i la Geltrú el que fou el cent vint-i-dosè president de la Generalitat de Catalunya (1931 – 1932), Francesc Macià i Llussà, conegut com l'”Avi Macià“. Amb la seva presidència es recuperava la tradició històrica de la Generalitat des de la presidència de Josep de Vilamala (1713 – 1714).

El més recordat del seu breu mandat és la proclamació de la República Catalana el 14 d’abril de 1931, després del seu triomf electoral, adreçat des del balcó del Palau de la Generalitat a la plaça Sant Jaume, plena de gom a gom. Fragment del discurs:

Catalans :

Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibèrica. D’acord amb el President de la República federal espanyola senyor Nicet Alcalá Zamora, amb el qual hem ratificat els acords presos en el pacte de Sant Sebastià, em faig càrrec provisionalment de les funcions de President del Govern de Catalunya, esperant que el poble espanyol i el català expressaran quina és en aquests moments llur voluntat.

Per Catalunya, pels altres pobles germans d’Espanya, per la fraternitat de tots els homes i de tots els pobles, Catalans, sapigueu fer-vos dignes de Catalunya.

Barcelona, 14 d’abril de 1931.

El President, Francesc Macià

🙂 Ah, i gràcies a les investigacions de recerca històrica dels serveis informatius del Polònia, s’ha pogut tenir accés al Making of de la procalamció:

Anuncis

3 thoughts on “150è aniversari del naixement del president Francesc Macià

  1. Felicitats Macià!!
    I a veure si els teus descendents (o sigui, tots nosaltres) proclamem, una vegada més, la república catalana, esperant que ja sigui la última i definitiva.

    salut i visca Catalunya (lliure)

    Cristina R.

  2. Sí, tots plegats, però a veure qui serà el proper a passar a la història per sortir al balcó de la Generalitat i proclamar la República Catalana… És impressió meva o ja hi ha uns quants fent cua per això?… 😉

  3. Millor recordar aquest brillant discurs que el seu intent kumbayà d’envaïr catalunya des de Prats de Monllò amb quatre pagesos!! Tot i que la veritat es que s’han de tenir ben posats per intentar-ho!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s