Unes obres han descobert part de la xarxa de túnels del Castell de Vilamajor

Les obres d’arranjament dels carrers Brugueres i de l’Església a Sant Pere de Vilamajor han desvetllat un dels aspectes històrico-arqueològics més buscats al nucli antic del Castell de Vilamajor. Tot plegat ha estat per accident, quan a dos quarts d’una d’aquest migdia, una de les màquines retroexcavadores s’ha ensorrat i ha posat al descobert un túnel medieval. Segons tècnics de la Generalitat, les pluges d’aquests dies han estovat el terreny i la dèbil estructura dels murs ha cedit.

Entrada del túnel que conectava la riera amb el possible celler subterrani del Castell de Vilamajor

Entrada del túnel que conectava la Rectoria amb el celler subterrani del Castell de Vilamajor

Segons la Generalitat, els túnels datarien d’entre els segles XII i XIII quan la Torre Roja, antiga torre d’homenatge del castell que els comte-reis de Barcelona tenien a Vilamajor, es va ampliar amb el tercer pis. Els túnels comunicaven la Torre amb la Rectoria i el castell amb la riera de Vilamajor, travessant la plaça i la baixada de l’església. Els dos túnels, de poc més d’un metre de diàmetre, estan recoberts amb pedra rogenca i es troben en força mal estat i esfondrats en diversos trams, fet que n’impedeix la inspecció sense apuntalar-los, una operació molt costosa, segons els tècnics.

Túnel que comunicava la Torre Roja amb la plaça de l'església (can Pau)

Entrada del túnel als fonaments de la Torre Roja que la comunicava amb la plaça de l’església

De moment, aquesta opció ha estat descartada i s’ha optat per inventariar-los i tornar-los a tapar abans que plogui més.

Les inspeccions també han trobat rastres de dues sales de l’antic soterrani del castell completament colgades d’enderrocs, terra i pedres, que podrien tenir la funció de celler, masmorra o magatzems. Aquestes sales ja estarien abandonades al segle XIV. La majoria de les sales subterrànies es troben prop de la Torre Roja, en una zona actualment ocupada pel cementiri vell i part de l’actual església.

Abans de tornar a tapar les restes arquitectòniques els tècnics s’han endut mostres de restes de terrissa i elements metàl·lics per estudiar-los a Barcelona.

Per veure més imatges clica aquí.

Per veure més informació clica aq.

Anuncis

7 thoughts on “Unes obres han descobert part de la xarxa de túnels del Castell de Vilamajor

  1. wooo!
    I quina empresa o institució arqueòlogica ho investiga??
    Ja q espero i desitjo que cumpliu la legalitat vigent (llei de Patrimoni 1993 i Decret d’intervencions arqueològiques), segons la qual una obra dins una zona històrica o d’espectativa arqueològica s’ha de fer sota supervisió arqueològica

  2. Lucia G. –> Boníssim, jo que estava entusiasmada amb la notícia … ja t’anava a demanar les teves influències per visitar els túnels jajajja!

  3. Rafael Y. –> No són túnels del castell sinó refugis antiaeris de la guerra civil i la xarxa existent es vol aprofitar per fer arribar un ramal del gasoducte que circula arran de l’AP-7.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s