Probabilòmetre febrer 2010: Possibles governs Generalitat

:arrow: Clica aquí per veure el Probabilòmetre del mes de maig 2010.


Tot sembla indicar que a la tardor el president Montilla convocarà eleccions al Parlament. I tots els partits han començat la llarga precampanya electoral que ens espera fins al mes d’octubre o novembre. Com que la precampanya ja ha començat, també ha arribat el moment d’activar el PROBABILÒMETRE!

.

Què és i com funciona? Bé, el Probabilòmetre és un estri per analitzar les probabilitats de diversos escenaris possibles a la política catalana. En aquest cas, les possibles formes de govern. Només cal introduir-hi les poques dades que ens arriben de les escasses enquestes publicades i afegir-hi un regitzell de declaracions dels dirigents polítics amb uns brins de memòria històrica referent a les legislatures passades. I ja està! Es clica el botó i el Probabilòmetre calcula la probabilitat de diferents tipologies de govern i les distribueix entre probables, possibles o improbables.

Per què no hi és un govern socialista en solitari i sí un de CiU? Doncs, perquè amb les enquestes a la mà, un govern socialista en minoria encara no és possible, mentre que un de convergent, sí.

Per què no hi surten les candidatures de Joan Laporta, Nebrera, Plataforma per Catalunya, UPyD…? Doncs, perquè les enquestes publicades encara no les inclouen.

On és Reagrupament a les enquestes? No ho sé. De moment les enquestes publicades no pregunten per Reagrupament o, si ho fan, (com és el cas de LA VANGUARDIA) només preveuen l’entrada al Parlament amb 3 escons, però també cal dir que l’enquesta és amb data del mes de novembre de 2009. Entremig hi ha hagut el flirteig amb en Laporta i la crisi interna de Carretero. Altres enquestes no publicades els donen una forquilla d’entre 3 i 8 diputats… A mesura que ens acostem a la cita electoral de la tardor, les noves enquestes sortiran com bolets.

El tripartit a dalt de tot?! Sí, fins i tot després dels terratrèmols Maragall (Ernest), incedis d’Horta, Llei d’educació… Les dades d’algunes enquestes encara preveuen una possible reedició del Tripartit ja que els socialistes i ecosocialistes aguanten i la previsible fuita de vots d’Esquerra cap a Reagrupament encara no hi surt reflectida. En cas de ser possible per aritmètica parlamentària, el Tripartit seria l’únia opció probable de donar al PSC la presidència de la Generalitat, l’única opció probable d’ICV d’entrar al Govern i un salvavides per als sectors d’ERC que defensen la idoneïtat d’haver apostat per aquesta fórmula en les dues darreres legislatures.

.

Probabilometre eleccions febrer 2010

:arrow: Clica aquí per veure el Probabilòmetre del mes de maig 2010.

Entrades relacionades:
Anuncis

7 thoughts on “Probabilòmetre febrer 2010: Possibles governs Generalitat

  1. Jo diria que serà necessari que actualitzis aquest probabilòmetre, perquè han passat massa coses que no es contemplen.

  2. Hola Higini!

    Com que veig que et diverteix la matemàtica electoral t’ofereixo el full de càlcul de les eleccions catalanes, neomés has d’anar a parlem.cat i descarregar-lo. Envia’m un mail si t’agrada. Salut. Jaume.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s