Probabilòmetre maig 2010. Expedient X: on és Reagrupament a les enquestes?

Passen les setmanes i el Probabilòmetre del mes de febrer ja ha quedat desfasat. Cada enquesta confirma una mica més la dificultat que l’actual forma de govern tripartit d’esquerres pugui sumar la majoria absoluta dels 69 diputats. Els socialistes es mantenen i fins i tot podrien baixar dos o tres diputats igualment que els ecosocialistes que voltarien entre els 11 i 12 escons. Per on es desinfla el tripartit és amb Esquerra, que passaria de 21 a 12.

L’escisió de l’exconseller Carretero i el seu probable fitxatge estrella de l’actual president del Barça com a cap de llista per Barcelona podria explicar la fuga de possibles votants d’Esquerra cap a Reagrupament. Però si us fixeu a totes les enquestes publicades, la nova formació sembla que no entraria al Parlament. Així doncs, cal preguntar-se: On són els votants independentistes que representen els 9 diputats que, en teoria, perdria ERC? Es volen quedar a casa? Han anat a la Casa Gran de Mas? S’han dispersat amb noves formacions independentistes com les CUP? Realment pot ser que Reagrupament no pugui assolir els 65.000 votants a l’àrea de Barcelona que els donarien 3 diputats com va passar amb Ciutadans?

Ens trobem davant d’un expedient X? On és Reagrupament a les enquestes? Això és el que es pregunta el 28% dels visitants d’aquest bloc que han contestat l’enquesta sobre quina opció de govern voldrien per a la Generalitat.

Si el tripartit no suma (com sí ho volen un 10% dels votants de l’enquesta) el més probable és un govern de CiU en minoria (l’opció de govern més majoritària amb un 24%) ja que és altament improbable una coalició Tripartit+PP que ho impedeixi. L’opció de CiU en minoria i amb acords puntals amb la resta de partits es complementaria amb l’opció d’un govern sobiranista de CiU+ERC (20%), un govern conservador CiU+PP (7%) o la sociovergència (només amb un 2%). Altres invents com un govern de concentració nacional per defensar l’Estatut CiU+PSC+ERC+ICV només es recolzada per un 3%. Les opcions basques com un govern a la Patxi López PSC+PP (2%) o un a la Ibarretxe CiU+ERC+ICV (4%) tampoc són majoritàries.

En fi, potser fins que Laporta no confirmi la seva opció d’entrar oficialment a la política no trobarem Reagrupament a les enquestes… o ni així… Amb l’entrada d’un sisè grup les opcions de noves fórmules de govern es multiplicarien. I no podem oblidar el possible vot ocult que podria tenir Plataforma per Catalunya…

De moment, massa incognites i massa setemanes per l’arribada dels comicis catalans…

Anuncis

5 thoughts on “Probabilòmetre maig 2010. Expedient X: on és Reagrupament a les enquestes?

  1. Home, Higini. El medi fa el missatge. El context on es presenta l´enquesta defineix els resultats. Tu veurés com una enquesta de La Vanguardia et donará un resultat positiu per la dreta, i una del País, per el PSOE. Avui, es molt dificil que una consulta d´aquest tipus sigui objectiva. Totes estan condicionades per el client que les encarrega o en el medi on se realitzen. Per aixó, la finalitat es propagandística. Es una manera de fer campanya.

  2. Una incògnita que haurem d’esperar. Realment el paronama polític català està més incert que mai, i qualsevol enquesta que es fagi tinc l’impressió que no serà capaç d’encertar.

  3. Reagrupament és una pantomima, un mal de ventre mal curat d’un sector d’ERC incapaç d’acceptar que ERC és un partit d’esquerres, com el seu nom indica, i tenen deliris onanístics amb exèrcits catalans, comandats pel hitlerià Heribert Barrera

  4. Reagrupament es el conservadurisme de ERC. Per aixó es van marxar. Es el partit que encaixaría molt be a un Govern de dretes.
    Quand n´hi ha incertesa a unes eleccions, surten aquest tipus de partits, per sumar forçes i asegurar el resultat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s