80 anys de la proclamació de la República Catalana

Francesc Macià proclamant la República Catalana el 1931

Francesc Macià proclamant la República Catalana

Avui fa 80 anys, el 14 d’abril de 1931, el president Francesc Macià proclamà la República Catalana després del seu triomf electoral, adreçat des del balcó del Palau de la Generalitat a la plaça Sant Jaume, plena de gom a gom. Fragment del discurs:

Catalans :

Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibèrica. D’acord amb el President de la República federal espanyola senyor Nicet Alcalá Zamora, amb el qual hem ratificat els acords presos en el pacte de Sant Sebastià, em faig càrrec provisionalment de les funcions de President del Govern de Catalunya, esperant que el poble espanyol i el català expressaran quina és en aquests moments llur voluntat.

Per Catalunya, pels altres pobles germans d’Espanya, per la fraternitat de tots els homes i de tots els pobles, Catalans, sapigueu fer-vos dignes de Catalunya.

Barcelona, 14 d’abril de 1931.

El President, Francesc Macià

🙂 Ah, i gràcies a les investigacions de recerca històrica dels serveis informatius del Polònia, s’ha pogut tenir accés al Making of de la proclamació:

Anuncis

3 thoughts on “80 anys de la proclamació de la República Catalana

  1. Ahir vaig llegir un article a La Vanguardia que explicava els moments abans de la Proclamació de la República a Catalunya i del Estat Català i mostrava que la ressolució adoptada va ser cosa de molt poca gent d’ ERC i gairebé pressa de manera sobtada.
    Sembla que ara els polítics que ens han tocat no tenen aquell valor que van demostrar Macià i Companys en el seu moment. No sembla descabellat que el parlament de Catalunya, amb una majoria nacionalista a la cambra pogués proclamar la República Catalana de nou.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s