Enquesta: creixen els favorables a la independència de Catalunya

El diari ARA ha publicat la segona entrega de l’enquesta elaborada per l’empresa demoscòpica GAPS sobre el resultat d’una consulta sobiranista a Catalunya. Segons el baròmetre, els partidaris de la independència superarien ja els detractors, arribant a un 42’2%. Els partidaris del “No” baixarien cap el 37’7%, és a dir, un 5% menys que al novembre de 2010. En tot cas, tenint en compte el marge d’error podríem parlar d’un empat tècnic entre ambdues opcions: segons les dades del sondeig, assumint que els indecisos i indiferents no anessin a votar o es repartissin de forma equitativa entre les dues opcions el resultat d’un referèndum seria un 53% favorable i un 47% en contra de la independència.

La clau del canvi: Observant el vot per partits, veiem una cosa interessant. Que els votants d’Esquerra siguin independentistes i que els votants del PP no ho siguin no sorprèn ningú. La novetat de les dades la trobem en els votants de CiU, ICV i PSC. Des de la sentència contrària a l’Estatut per part del TC, paulatinament hi ha hagut un augment del votants que han vist com a impossible la idea platònica d’una Espanya federal i s’han passat a l’independentisme. Això ho trobem amb major mesura a CiU, on la majoria de votants (54%), així com la nova direcció (Artur Mas i el seu pinyol), ja són obertament independentistes, i també entre els dirigents d’Iniciativa (Raül Romeva) i fins i tot alguna ala catalanista dels socialistes, els quals també abandonen el vaixell de l’Espanya Federal.

➡ Qui té la clau del canvi? Els votants d’ERC, SI, C’s i del PP ja estan convençuts. La feina ja està feta. Cap a on es decanti la balança dependrà dels votants convergents, socialistes i ecosocialistes. Un 50%-50% encara no és suficient per prendre una decisió d’aquesta magnitud. El dia que els confederalistes d’Unió (també n’hi ha de convergents) i els federalistes del PSC i ICV-EUiA s’adonin que només és possible “una” Espanya i no “cinquanta-una”, aleshores seran ells qui triaran el camí de Catalunya: independència o dependència.

Les preguntes:

 • Veient aquestes dades sobre el referèndum independentista, em pregunto: quin votant del PP diu que votaria “Sí”?! I quin d’Esquerra diu que votaria “No”?! 😮
 • Una majoria absoluta del PP a les Corts espanyoles o el probable rebuig al Pacte Fiscal afavorirà l’independentisme?
 • Si s’obtingués un Concert Econòmic, amb la conseqüent independència econòmica, es desinflaria l’independentisme polític?
.

Enquesta: Catalunya és…

Anuncis

2 thoughts on “Enquesta: creixen els favorables a la independència de Catalunya

 1. Veient aquestes dades sobre el referèndum independentista, em pregunto: quin votant del PP diu que votaria “Sí”?! I quin d’Esquerra diu que votaria “No”?! 😮
  Una majoria absoluta del PP a les Corts espanyoles o el probable rebuig al Pacte Fiscal afavorirà l’independentisme?
  Si s’obtingués un Concert Econòmic, amb la conseqüent independència econòmica, es desinflaria l’independentisme polític?

  Això t’ho responc jo en un moment.
  1- Conec un cas que de militància al PP que triaria independència si fos possible. Tot és possible en aquesta vida…
  2- Sense dubte!
  3- Potser, perquè pel que veig l’independentisme a Catalunya no és l’opció majoritària, sinó el sobiranisme (la qual cosa no vol dir que aquest aspiri a la independència si un desitja el màxim autogovern, però potser s’acontentaria amb un federalisme/confederalisme amb Espanya)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s