Del “Ara no toca” al “O ara o mai i, el mai, no ens el podem permetre”

Ahir es va celebrar el Ple del Parlament més important de la legislatura: la votació del Pacte Fiscal. Tant, que ja es pot dir que la legislatura s’ha acabat. Ara només queda rebre el cop de porta de Madrid i convocar eleccions i fer un salt endavant. El moll de l’os de la proposta de Pacte Fiscal va rebre els vots de Convergència i Unió, d’Esquerra Republicana, d’Iniciativa per Catalunya, del diputat Joan Laporta i, inesperadament, també, del diputat socialista Ernest Maragall. El grup socialista es va abstenir. Mentre que el Partit Popular, Solidaritat i Ciutadans van rebutjar-lo. Òbviament, no tots pels mateixos motius.

Per primera vegada, el Parlament de Catalunya ha demanat un pacte fiscal equivalent al concert econòmic. Diu l’articulista Toni Soler al diari ARA que “Mas anirà a Madrid amb una proposta que Espanya no pot assumir. No li quedarà més opció que fer un pas endavant o dimitir”.

A hores d’ara ningú sap què passarà. Algú ho ha anomenat “entrar en el terreny desconegut“. La resposta de Madrid és esperable. La de la societat civil catalana, també. Però què faran els representants catalans quan vagin a Madrid? Un Estatut II? Un cop de porta? Ben mirat, posats a especular hi pot haver diversos escenaris:

a) El Pacte Fiscal és acceptat, els nostres negociadors són la pera i els nostres arguments incontestables. Per tant, Catalunya surt de la crisi, lliguem els gossos amb llonganisses i flors i violes. Llàstima que aquesta opció ningú la creu viable. Ningú.

b) El Pacte Fiscal és rebutjat i el President convoca eleccions per fer “un pas endavant” cap a l’Estat propi. Hi ha pla “B”? I “C”?

I em temo que encara podria haver una…

c) El Pacte Fiscal és negociat i rebaixat i Catalunya és intervinguda econòmicament: “és època de crisi…”, “més val una millora que no pas el que tenim”, “mai s’havia tingut un finançament tant bo”, “ho deixem pel segle que ve”…

Sigui com sigui, aquesta tardor serà moguda. Per bé o per mal. Cordem-nos el cinturó que el setembre ja és aquí…

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s