Un nou projecte: el Mapa del Patrimoni Cultural i Natural de Vilamajor

Properament, espero que ja a finals de la primavera 2016, vegeu un nou projecte fet realitat: el Mapa del Patrimoni Cultural i Natural del municipi de Sant Pere de Vilamajor, una eina que estarà gratuïtament a l’abast de tots a través d’internet. El mapa en si no és cap element normatiu ni de protecció, sinó una eina que permet conèixer i fer difusió del que tenim i conservem a Sant Pere de Vilamajor. Com utilitzem aquesta informació ja serà cosa de tots i -personalment espero- que servirà per a protegir-lo més del que ho hem fet fins ara.

La Diputació de Barcelona ha encarregat l’elaboració del Mapa a una bona amiga, l’arqueòloga Virgínia Cepero. Ara està tot just enllestint el buidatge documental i la redacció preliminar de les fitxes de cadascun dels elements. La propera fase és el treball de camp on l’ajudaré visitant amunt i avall el nostre terme municipal. Perquè us en feu cinc cèntims, procuraré anar fent fotos de les sortides i penjar algunes fotos. En trobareu més al meu compte d’instagram (https://www.instagram.com/higiniherrero/). Aquí us en deixo un recull:

En què consisteix un mapa del patrimoni? 

Diu la Diputació que “els Mapes del patrimoni local pretenen la detecció exhaustiva, la descripció i la valoració del patrimoni immoble (edificis, conjunts arquitectònics, elements arquitectònics i jaciments arqueològics), del patrimoni moble (objectes singulars i col·leccions), del patrimoni documental (fons fotogràfics, documentals i bibliogràfics), del patrimoni immaterial (manifestacions festives, tècniques artesanals, costumari, tradició oral, cuina, música i dansa) i del patrimoni natural (zones d’interès natural i espècimens botànics singulars).

Això significa que el Mapa ha de recollir tots els elements significatius del nostre terme: les masies; les ermites; els molins, els forns, els tallers, els vapors… i altres mostres d’arqueologia industrial; les barraques de pastor o de pagès; les creus de terme; les fonts, els arbres monumentals i altres indrets naturals o paisatgístics; les col·leccions d’objectes; els arxius, els documents antics i les col·leccions d’antigues fotografies; les llegendes, els costums, les festes, els balls i les cançons, vigents o desaparegudes; etc.”

Vols ajudar? 

Si creus que hi ha alguna cosa que no ens podem deixar fes-m’ho saber. Ja saps on trobar-me. 😉 Recorda que aquest és un projecte obert i que després de la seva presentació oficial es podrà seguir ampliant i actualitzant. Després també et demanaré ajuda per a difondre tot aquest patrimoni i posar el nostre granet de sorra per protegir-lo. Compto amb tu?

Si t’ha agradat, t’interessarà:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s