Ruta d’aquí: L’ascensió de l’ara del Montseny

Aquesta ruta ha estat publicada al número 57 de la revista d’Aquí – novembre 2016

De l’església de Sant Julià a l’ermita de Sant Martí

Imagineu-vos que som a principis del segle XII. El centre del massís del Montseny està ple de boscos espessos curulls d’abundosa caça: alzinars, pins, castanyers, verns que sobresurten de terres humits, empedrats i plens de molsa, que amaguen ocells cantaires i senglars fugissers. Ho sentiu? Aquesta fressa és l’aigua del riu Tordera que s’escola per la vall.

Però, tot i que ho pot semblar, el Montseny no està deshabitat. Fixem-nos hi bé: d’entre les capçades surten petites fumeroles de carboneres o xemeneies de petites barraques de bosquerols que recullen tones i tones de fusta. No una ni dues; moltes fumeroles!

Si ens hi fixem millor, veiem que la majoria de les vessants estan terrassades, amb horts, basses i vinyes. Al cap de poc veiem que no tot són barraques petites… enmig de grans clarianes de camps i prats s’alcen grans masies ramaderes que no envegen res a les de la plana: centenars de metres quadrats d’habitacions, porxos, corts, pallisses, magatzems…

I entre el turó del Samon del terme de Vilamajor i el turó de l’Home del terme de Fogars, a la vessant soleia i sobre el riu Tordera, veiem un petit poble atrafegat. Hi ha molt d’enrenou! Què hi passa? Arriba un traginer amb notícies de la ciutat i tothom s’aplega al seu voltant:

─Ja és oficial! El bisbe Ramon Guillem l’ha excomunicat! ─Els murmuris es desencadenen, la majoria se senya impetuosament i les cares es desencaixen per la por i la incredulitat. Quan la histèria s’apodera de la plaça, el rector els fa callar de cop.─ Ja us vaig avisar! Això només ens pot servir d’avís! Hem d’accelerar i acabar les obres de l’església!

Davant mateix de la plaça, l’antiga capella preromànica de Sant Julià està coberta de bastides i envoltada de piles de sorra, pedres de pissarra, troncs, cordes i eines que han colgat de forma temporal la majoria de les làpides del cementiri. La nova església no serà gaire més gran, però tindrà un sostre de pedra en comptes de l’antiga i malmesa coberta de fusta. El més vistós és una nova torre de grans dimensions que albergarà unes campanes imponents que el mestre d’obres assegura que se sentiran des de la Castanya a Santa Susanna i, en dies de vent, fins a la Costa i a Palautordera! El mestre constructor ha portat noves tècniques que vénen del nord. El campanar serà decorat per arcuacions llombardes que seran l’enveja de les parròquies veïnes.

El traginer s’acosta al rector i li demana per què l’ha fet pujar. El rector el porta dins l’obra a prop de l’altar, entre una pila de pissarres, i li mostra una pedra molt més gran i treballada. És l’ara consagrada de Sant Martí.

─El picapedrer ens farà un altar nou, així que t’he cridat perquè carreguis aquesta ara i la portis a l’ermità de Sant Martí del Montseny d’Amunt. Li dius que és un obsequi del rector de Sant Julià. Ell ja ho sap, ja que, de fet, m’ho va demanar ell mateix.

Segurament us estareu preguntant per què us explico tot això. Doncs, perquè la ruta que us vull proposar de resseguir plegats és el camí que el traginer va fer per dur l’ara de Sant Julià a Sant Martí fa nous-cents anys.

Comencem, doncs, a la plaça de la Vila, davant mateix de l’església de Sant Julià. Ara és un xic diferent de com la veien els montsenyencs del segle XII, ja que la façana i, sobretot, l’interior, van ser reformats el 1767 i el 1872.

Baixem cap a la carretera seguint les indicacions del sender de gran recorregut GR 5, marcat amb blanc i vermell. Anant amb compte amb el trànsit, just a la cruïlla, travessem la carretera BP-5301 per un caminet asfaltat que baixa vorejant can Pau, que deixem a la nostra esquerra. Seguim per un corriol que va a parar a un caminet. Pugem a la dreta fins a un camí asfaltat que porta cap al camp de futbol del Montseny. Seguint les indicacions, voregem el camp que llinda amb can Vador per un caminet que ens tornarà a la carretera. Aquí hem d’anar alerta ja que hem de seguir-la per un revolt perillós.

Al cap de pocs metres veiem el restaurant de can Besa i baixem per un carrer asfaltat que baixa cap al riu. Quan trobem un revolt pronunciat a l’esquerra, ens endinsem pel camí que baixa cap a can Deumalons i anem baixant fent sempre cas a les marques blanques i vermelles del GR.

A mesura que baixem, cada cop sentirem més fort el so de l’aigua. El camí començarà anar paral·lel a la Tordera amb unes magnífiques vistes del fons de la vall i del mas de la Llavina, que treu el cap guaitant tothom que s’hi endinsa. Us recomano visitar les roques per on s’escolen les aigües del Tordera. Un lloc fascinant!

Al cap de poc trobem el pont de la Llavina. El travessem i continuem pel camí, que segueix vorejant el riu. Deixem a la dreta l’accés que porta al molí de la Llavina, més avall, i seguim pujant. El camí anirà fent ziga-zagues a mesura que guanyem alçada. Arribat un moment, els senyals de GR ens convidaran a enfilar-nos per un antic viarany empedrat i ple de molsa que va serpentejant muntanya amunt arran d’uns murs mig enrunats d’antigues barraques de bosquerols. Realment preciós.

Finalment, el corriol toparà amb un revolt de la carretera BV-5301. No la travessem! En aquest punt el camí gira abruptament a l’esquerra. Seguirem per aquí fins que, al cap de poca estona, veurem l’absis de Sant Martí!

L’ermita de Sant Martí és un edifici del qual en sabem ben poc. De fet, el 1886, en una visita pastoral, ja es va deixar constància que es desconeixia l’origen de l’ermita. La notícia més antiga és del 1601, però és evident que l’edifici té origen romànic i es podria datar d’entre els segles X i XI. És un edifici modest d’una sola nau amb la casa de l’ermita, enrunada al seu davant. A l’interior, encara conserva l’ara romànica de Sant Julià del Montseny que va portar aquell traginer. Sobre el portal d’arc de mig punt de maó veiem el campanar d’espadanya que ja fa anys va quedar emmudit. Algun bon traginer li retornarà la campana?

Desconeixem quin montsenyenc de la parròquia de Sant Martí van excomunicar aquell dia d’entre el 1107 i el 1114, però aquesta és la primera referència documentada que ens ha arribat de la parròquia de Sant Julià. Tampoc no sabem qui devia ser el traginer que va transportar l’ara cap a l’ermita de Sant Martí, ni tampoc quin és l’origen de l’església del Montseny ni de l’ermita de Montseny d’Amunt. Però el que sí sabem és que aquesta ruta passa per uns indrets encisadors!

Ah! Per tornar, només cal refer el camí fins al poble del Montseny i tornar-ne a gaudir! Guardeu bé aquesta ruta perquè, en algun altre número, la continuarem muntanya amunt cap al veïnat de la Castanya.

Bona ruta!

 aqui_montseny

Recomanacions:

Dificultat: Mitjana-baixa. El recorregut té poca dificultat, però, després de creuar el pont de la Llavina, el camí s’enfila bruscament i arriba, en poc tros, a uns 230 m de desnivell.

Recorregut: No circular, d’uns 6 km d’anada i el mateix per a la tornada.

Desnivell: Sant Julià del Montseny (525 m), Restaurant Can Besa (545 m), Pont de la Llavina (470 m), Sant Martí del Montseny d’Amunt (700 m).

Durada: Aproximadament una hora i quart d’anada i el mateix per a la tornada.

Recomanem portar una cantimplora amb aigua, calçat còmode i que no rellisqui, un mapa detallat de la zona i una armilla reflectant per quan creuem la carretera.

Els excursionistes, sobretot a muntanya, hem de ser responsables a l’hora de fer una ruta. Hem de tenir en compte les pròpies possibilitats, dur l’equip adequat i preveure unes condicions meteorològiques sovint canviants.

Més informació: Centre d’Informació del Montseny – Pl. de la Vila, 7 – 08460 Montseny
Tel. 938 473 137 – A/e: p.montseny.casal@diba.cat – Horari : Obert tot l’any, excepte el 25 de desembre i l’1 de gener, de dilluns a divendres de 10 a 14 h; dissabtes de 10 a 14 i de 16 a 17 h; diumenges i festius de 10 a 15 h

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s